Кабачки: користь і шкода при схудненні і для загального здоров'я людини

27-10-2016, 17:52

Кабачки є найпоширенішими овочами в раціоні харчування. Безліч кулінарних делікатесів готується з використанням цього інгредієнта. Його основна перевага — швидкість в приготуванні. Досвідчені господині свідомо подрібнюють ці овочі і ховають в морозильну камеру холодильника, щоб в зимові періоди насолоджуватися їх смаком.

Ця стаття відповість на питання, для чого потрібні кабачки, користь і шкода від їх використання.

Кабачок відноситься до рослин сімейства гарбузових. Ще 3 тис. Років до н. е. в Мексиці вперше люди почали вирощувати ці овочі, вживаючи в їжу їх насіння. У XVI столітті цей продукт підкорив Європу в якості дивного рослини, що вирощується в ботанічних садах. Італійці в XVIII столітті включили в раціон харчування смажені або мариновані кабачки, і тепер у всіх стравах середземноморської кухні обов'язковим інгредієнтом є цей овоч.

У XIX столітті кабачки потрапили в наші краї і досі користуються популярністю і у дітей, і у дорослих.

 

Склад і корисні властивості кабачків 

У кулінарії кабачки подають смаженими, тушкованими, печеними, маринованими, фаршированими. Навіть як гарнір ці овочі підійдуть в поєднанні з рибними та м'ясними стравами. Цей овоч настільки добре засвоюється, що його рекомендують вводити в якості прикорму для дитини від 6 місяців.

Калорійність кабачка становить 24 ккал на 100 гр, тому цей продукт харчування часто вважають дієтичним. Кабачок можна їсти в необмежених кількостях і не боятися набрати зайву вагу. Існує навіть особлива кабачкова дієта для схуднення.
Головні принципи цієї дієти засновані на вживанні овоча протягом тижня. При дієті заборонено вживати картоплю, макарони, хлібобулочні вироби, а також продукти, що містять жири. Важливими умовами для виконання такої дієти є: 

  1. П'ятиразове харчування.
  2. Приготування кабачка разом з шкіркою.
  3. Добова норма випитої води повинна становити не менше 1,5 л. Ідеальним напоєм вважається негазована мінеральна або звичайна вода, зелений чай, овочеві соки.
  4. Сирими овочі можна їсти молодими і тільки що зібраними з грядки.
  5. Мінімальна термічна обробка при приготуванні.

  

Кабачки також мають лікувальні властивості. При таких захворюваннях, як гіпертонія, коліт, гепатит, артрит, цукровий діабет, пієлонефрит,  ожиріння, атеросклероз, холецистит, жовчнокам'яна хвороба вони прописуються лікарями в якості одного з основних страв.

Всіма улюблений і відоме блюдо з радянського кінофільму «Іван Васильович змінює професію» під назвою «ікра заморська» насправді звичайна ікра з кабачків. Кабачкова ікра стане корисною їжею для хворих на подагру, сечокам'яну хворобу і людям, у яких проблеми з метаболізмом.

Кабачковий сік позитивно впливає на нервову систему. У народній медицині відвар з кабачків використовують для лікування шкірних захворювань і як засіб від алергії.

Кабачок багатий такими речовинами, як вітаміни (А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Н, РР), мінерали (кальцій, титан, фосфор, літій, магній, цинк, калій, натрій, залізо, молібден), білки, вода, органічні кислоти, жири, харчові волокна, вуглеводи.

При щоденному вживанні кабачка, ви задовольните добову потребу організму в таких речовинах, як калій, кальцій і фосфор. Вміст калію і магнію гарантує стабільний стан серцевого м'яза. Харчові волокна виводять токсини, солі, зайву воду з організму.

Істотною перевагою кабачків є можливість зберігати свої корисні властивості навіть при тривалому зберіганні.

Кабачки допоможуть для:

  • зміцнення імунітету;
  • нормалізації кишкової мікрофлори;
  • стимулювання роботи шлунково-кишкового тракту;
  • мають здатність загоювати слизові оболонки.

Кабачок також має жовчогінні, сечогінні і гіпоалергенними властивостями.

Але незважаючи на всі корисні властивості, існують певні протипоказання при вживанні цього продукту в їжу. Сирі кабачки небажано вживати при гастриті, виразці і підвищеній кислотності шлунка. Також при захворюваннях нирок не рекомендується включати цей овоч в раціон харчування.

Крім кулінарії і народної медицини, кабачки використовуються в косметології. Для більшості зволожуючих масок для обличчя кабачок є основним інгредієнтом. М'якоть овоча сприяє поліпшенню кольору обличчя, надання омолоджує дії і гарантує захист шкіри від ультрафіолетового випромінювання.

Таким чином, кабачок одночасно є не тільки смачним, але і корисним овочем. Вживаючи його в їжу, ви доставите безсумнівну користь своєму організму і побалуєте себе і своїх близьких смачними стравами. 

Відео по темі статті

2014-2016 © elena.lutsk.ua — жіночий журнал.