Інжир: корисні властивості, калорійність, протипоказання для його вживання

27-10-2016, 17:52

Інжир є досить відомим фруктом. У цієї культури дуже багато назв. Досить часто можна почути – фіги, винна ягода, смоква. Дерево виростає високим, до 12 метрів, з великими листками. Плоди приносить два рази в рік, тому що виростає в субтропічних широтах. Такі країни як Грузія, Вірменія, Узбекистан, Таджикистан, Сирія і багато інших є великими постачальниками цих плодів на територію Європи.

Сама культура відноситься до сімейства тутових і є далеким родичем всім відомого фікуса. Популярність продукту дають ті корисні властивості, якими він володіє. Так, селекціонери змогли отримати навіть сорти, які можуть рости і плодоносити в приміщенні.

Які корисні властивості інжиру? Інжир - це джерело вітамінів, мінералів, мікро-і макроелементів. Його використовують у народній медицині як допоміжний засіб при різних захворюваннях.

При простудних недугах він допомагає як жарознижуючий і потогінний засіб. Добре справляється із захворюваннями дихальних шляхів, знімаючи запальний процес.

Завдяки високому вмісту калію, є відмінним профілактичним і лікувальним засобом при серцево-судинних хворобах і гіпертонії. Прекрасно зміцнює м'язовий тонус серця і стінок судин. Впливає на стан крові, розріджуючи її і розчиняючи утворені тромби.

Інжир має проносний ефект, що благотворно позначається на моториці шлунка і кишечника. Корисний для роботи печінки і селезінки.

Для людей, які дотримуються здорового способу життя, інжир можна використовувати при дієті. Сам інжир має досить високу калорійність, але він швидко дає насичення. Так що багато його не з'їси. Це підвищує користь сушеного інжиру для схуднення.

Хоч інжир і має корисні якості, але йому властиві й шкідливі властивості. Він може нашкодити людям, що страждають на цукровий діабет, з-за високого вмісту цукрів.

Так як фіги містять велику кількість щавлевої кислоти, це негативно позначається на суглобах. І людям, що страждають на подагру, слід з особливою обережністю вживати інжир.

Категорично забороняється вживати цей фрукт при гострих запальних процесах шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози.

Так як інжир володіє високою калорійністю, його слід з обережністю вживати, людям, що страждають на ожиріння.

Свіжий інжир дуже ароматний і соковитий, коли зірваний тільки що з гілки. Найчастіше на півдні Росії зустрічаються свіжі плоди, але на європейській території нашої країни інжир до нас доходить, в основному, тільки в сушеному вигляді. І це не псує його якості.

Кулінарія багата рецептами приготування смачних і красивих страв з цього фрукта. З інжиру варять прекрасне варення. У випічку готують відмінну начинку. Він буде і хорошому доповненням до м'ясних страв.

Відео по темі статті

2014-2016 © elena.lutsk.ua — жіночий журнал.