Зефір: користь і шкода, що він корисний для жінок, чи можна його їсти на дієті

27-10-2016, 17:52

Купуючи в кондитерському магазині різні солодощі, ми навіть і не замислюємося про те, що вони можуть бути корисні, адже все з дитинства знають, що багато солодкого їсти шкідливо. Всупереч цим стереотипам, зефір має корисні властивості. Звичайно, не обійшлося і без протипоказань, однак це саме те ласощі, яке можна їсти без шкоди для здоров'я досить часто, якщо не зловживати ним.

Якщо розібратися, чи корисний зефір, то можна зробити кілька висновків:

  • Калорії в 100 гр. зефіру – близько 324, отже, при схудненні він дієті не товариш. Хіба що трохи…
  • Вітамінів в ньому немає. Зовсім. При обробці руйнуються. Але є фосфор, залізо, пектин (останній – натуральний згущувач, додається не завжди, іноді замінюється іншими). А це значить, що зефір корисний для росту волосся і нігтів, зміцнення судин.
  • Користь і шкода зефіру укладені в великій кількості глюкози в складі – з одного боку, шкідливий тим, кому глюкоза протипоказана (наприклад, діабетикам), з іншого – підвищує мозкову активність, що важливо в періоди іспитів для школярів і студентів. Тому що при посилених розумових навантаженнях глюкоза спалюється швидше.
  • Іноді замість пектину в зефір додають агар-агар, який роблять з водоростей і позначають, як Е406. Ця харчова добавка не тільки не шкідлива, а й дуже корисна, адже містить харчові волокна, які чистять печінку. Саме тому краще купувати той зефір, склад якого Ви можете подивитися – іноді замість агар-агар або пектину додається желатин – він і калорийнее, і смак погіршує.
  • Містить багато простих вуглеводів, а це погано для тих, у кого вуглеводний обмін порушений. Зате жирів немає!
  • Є дієтичний зефір, в якому глюкозу замінила фруктоза.
  • Зефір з добавками – шоколад, варення, кольоровий і т. д. – володіє вже іншими властивостями, і великою кількістю калорій.

А чим корисний зефір для жінок? В першу чергу, користь є для годуючих мам і вагітних жінок – адже зефір не впливає на вагу, не ушкоджує емаль на зубах, покращує травлення, загострює увагу і пам'ять, позитивно впливає на репродуктивну функцію. З тих же причин зефір рекомендують навіть маленьким дітям – від 3-річного віку.

А ось які корисні речовини в ньому містяться, в 100 гр .:

 - натрій – 27 мг

 - фосфор – 12 мг

 - кальцій – 25 мг

 - залізо – 1,4 мг

 - магній – 6 мг

 - калій – 46 мг

 - В2 вітамін

 - РР вітамін

 - білки – 1 г

 - вуглеводи – 75 г

 - жири – 0,1 г

 - зола – 0, 3 г

 - Моно- і дисахариди – 73 г

 - Органічні кислоти – 2 г

 - вода – 17 г

 - крохмаль – 5 г

Якщо говорити про зефір, як про ласощах до чаю, забувши на хвилинку про його властивості – корисних чи, шкідливих чи – не має, то слід зазначити простоту його приготування в домашніх умовах. Особливо якщо ви любите готувати що-небудь новеньке, спробуйте порадувати домашніх цієї улюбленої всіма солодкістю.

рецепт: 2 ст. л желатину розвести в 100 мл води (теплою) і залишити розбухати. 4 ст. цукру заливаємо водою (1 стакан) і теж залишаємо на 2 години. Потім воду з цукром кип'ятимо на маленькому вогні, через 3 хвилини після закипання додаємо замочений желатин, вимикаємо вогонь і все добре перемішуємо до розчинення желатину.

Збиваємо міксером близько 5 хвилин, потім чекаємо 5 хвилин і ще раз збиваємо такий же час. Тепер можна додати 1 ч. Л. лимонної кислоти і половину чайної ложки соди. Ще раз збиваємо на низькій швидкості 10 хвилин. Потім маса повинна настоятися ще 20 хвилин.

Викладати зефір можна за допомогою кулінарного шприца або пакету на пластикові дошки або підноси. коли підсохне – склеїти парами. Важливе зауваження: перед викладанням зефіру дошки і підноси треба змочити водою, а знімати їх потім ножем.

Відео по темі статті

2014-2016 © elena.lutsk.ua — жіночий журнал.