Склад зефіру: з чого він робиться, його користь і шкода під час дієти

27-10-2016, 17:52

Майже всі люблять зефір – це повітряне і ніжне ласощі, корисне для дітей і дорослих, але не багато хто замислюється про склад зефіру, і чому іноді покупної зефір дуже смачний, а іноді якийсь «гумовий». І вже точно навряд чи, купуючи зефір, ви думаєте про його користь, немає, скоріше про те, як би швидше його з'їсти!

сама назва «зефір» перекладається як «легкий вітерець». І дійсно: справжній, «правильний» зефір – легкий і повітряний, в міру м'який і дуже солодкий. Та й склад продукту дуже простий, і готується він без духовки:

  • Цукор / фруктоза
  • вода
  • Желатин / пектин / яблучне пюре
  • Лимонна кислота
  • сода
  • крохмаль

Як бачите, всі ці інгредієнти легко дістати, так що з чого робиться - зрозуміло. Вся складність в приготуванні полягає лише в тому, що желатин і цукор потрібно надовго (2 години) замочувати у воді і збивати всю масу потім доведеться досить довго за часом, з правильними проміжками.

Вважається, що найсмачніший зефір робиться з яблучного пюре, а найкорисніший – з водорості агар-агар, яку зазвичай позначають, як Е406. Просто з желатину виходить не найкращий, проте в домашніх умовах можна спробувати зробити цю солодкість і з яблук з желатином разом.

рецепт

желатин – 30 гр. замочуємо у воді (половина склянки) до повного розчинення, в іншій ємності – 700 гр. цукру теж замочити, тим часом 4 великих яблука розрізаємо навпіл, прибираємо семядолькі, повертаємо їх на блюді зрізами вниз і печемо в мікрохвильовці чи духовці до м'якого стану.

Після вискребают ложкою середину, подрібнюємо її міксером або блендером, маємо отримати 250 гр. пюре. Додати 1 білок, не перестаючи збивати, потім – ванільний цукор (можна і без нього). Тепер підігріваємо на вогні замочений желатин, але без кип'ятіння. Даємо трохи охолонути і вливаємо його в масу, повільно при цьому збиваючи.

Після поступово вливаємо розчинений цукор, не перестаючи збивати. Збивати доведеться довго – хвилин 15-20. І після дати масі настоятися ще стільки ж. Викладаємо ложкою або видавлюємо будь-яким зручним способом на деко / дошку / піднос і прибираємо в холодильник до повного застигання.

Якщо ви хочете вживати зефір під час дієти, то пам'ятайте, що він, по-перше, дуже калорійний, а по-друге, їжте його з 16 до 18 годин – саме в цей час рівень глюкози в крові знижений. Непогано б після чаю з зефіром зайнятися розумовою діяльністю, адже велика кількість швидких вуглеводів в його складі підвищують активність мозку, що, звичайно, дуже корисно.

Взагалі, якщо говорити про користь і шкоду зефіру, то корисне, все-таки, переважує. Адже протипоказаний цей продукт тільки тим, кому заборонено вживати багато цукру, але, знову-таки, є зефір на фруктозі. Зате зуби не руйнує, допомагає поліпшити травлення, репродукцію, через невеликої кількості зефіру ви не наберете вагу, ну а про благотворний вплив на пам'ять і увагу вже згадувалося вище.

Багато хто запитує, скільки можна зефіру в день? На це питання немає чіткої відповіді. Все залежить від індивідуальних особливостей. Але за один раз краще не з'їдати більше 2-3 штучок. Єдина рекомендація: намагайтеся купувати зефір натурального білого кольору, уникайте яскравих кольорів – там багато барвників. У зефір в шоколаді калорій набагато більше, тому для дієти він не підійде.

У будь-якому випадку, зловживати зефіром, навіть самим натуральним, не варто. Надлишок цукру ще нікому не йшов на користь. Спробуйте приготувати зефір самі за різними рецептами, і ви отримаєте цілу гору смачних ласощів, яку будете довго є. Після цього на білосніжне ласощі навіть дивитися не захочеться, по-перше, а по-друге, після домашньої покупної зефір вже не буде так привабливий.

Відео по темі статті

2014-2016 © elena.lutsk.ua — жіночий журнал.