Свиняча печінка: користь і шкода для організму, як її правильно приготувати

27-10-2016, 17:52

Одним з найбільш поширених і улюблених людині субпродуктів є печінку. Ще з давніх часів, починаючи з древніх жителів берегів Нілу, в їжу використовувалися всі види печінки і тварин, і птахів, і навіть риб. І не дарма, адже печінка є джерелом різноманітних вітамінів і мінеральних речовин, які так необхідні людському організму.

Все про свинячої печінки: як вибрати і як приготувати

Свиняча печінка, хоч і за змістом корисних речовин трохи поступається яловичої, але все одно дуже полюбилася багатьом. Печінка свині містить майже всі вітаміни групи В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В12), які дуже рідко зустрічаються в природі, вітаміни А, Е, С і РР, а також свиняча печінка містить майже всі елементи для благополучної роботи організму (йод, цинк, мідь, калій, кальцій, магній і т.д.).

І так як цей продукт низькокалорійний і має відмінний вітамінно-мінеральний склад, він вважається не тільки дуже корисним, але і дієтичним.

Свіжа свиняча печінка важить приблизно від полутра кілограм до двох, колір світло-коричневий, поверхня гладка і глянсова, а запах приємний, трішки солодкуватий, але не кислий. Завдяки м'якому і вишуканого смаку, свиняча печінка знайшла величезну застосування в кулінарії, а її корисні властивості дозволяють використовувати цей продукт ще й в медицині.

А зараз дізнаємося, як же потрібно приготувати свинячу печінку, щоб вона вийшла і смачною, і корисною. багато досвідчені кулінари стверджують, що якщо свинячу печінку неправильно обробити, в ній підвищиться вміст шкідливих токсичних речовин, а щоб уникнути цього, треба перед цим вимочити печінку в воді або в молоці і приготувати на пару або ж відварити.

Відварна свиняча печінка вийде без зайвих жирів, і шлунку буде легше засвоювати їжу (для дітей і для тих, хто на дієті, печінку готують саме на пару або варять).

Але все ж свиняча печінка найсмачніша в смаженому вигляді з овочевим салатом, заправленим виключно сметаною (сметана ще й допомагає зробити печінку м'якше, якщо вона при готуванні вийшла жорсткою). З свинячої печінки готують печінкові паштети, оладки і навіть торт. Найголовніший нюанс смаження печінки полягає в тому, що не можна солити печінку під час смаження, а то вона вийде дуже жорсткою.

У чому користь і чим може нашкодити свиняча печінка?

У чому користь і шкода свинячої печінки? Давайте розберемося, щоб зрозуміти, в яких випадках варто включити цей продукт в свій раціон, а коли треба відмовитися. Чим корисна свиняча печінка вже сказано, але при яких захворюваннях лікарі радять вживати її в їжу?

Цей продукт містить в собі всі життєво важливі для людського організму вітаміни і амінокислоти, більш того, тільки в ста грамах свинячої печінки міститься добова норма міді, кобальту і молібдену, а метіонін допомагає підтримувати нервову систему в нормі. Лікарі радять додати в свій раціон свинячу печінку в наступних випадках:

  • якщо у людини спостерігається недокрів'я і низький рівень гемоглобіну;
  • якщо у людини високий рівень цукру в крові;
  • при серйозних травмах внутрішніх органів на стадії одужання;
  • щоб запобігти передінфарктному і передінсультному явища;
  • під час вагітності і підростаючому поколінню радять вживати печінку через вміст в ній великої кількості фолієвої кислоти;
  • завдяки вмісту в своєму складі вітаміну А допомагає людям, у яких проблеми із зором;
  • людям, у яких є проблема з щитовидною залозою, печінка теж допоможе, тому що містить велику кількість йоду;
  • знижує ризик виникнення і розвитку злоякісних пухлин завдяки вмісту селену.

На питання: «чи корисна свиняча печінка», Відповідь очевидна. Але давайте з'ясуємо, якої шкоди може принести цей продукт людському організму, і в яких випадках категорично не можна використовувати його в їжі:

  • якщо у людини спостерігається індивідуальна непереносимість;
  • людям у віці також не радять вживати свинячу печінку, так як цей субпродукт містить велику кількість холестерину, який заважає нормальному кровообігу.

Так що, якщо у вас немає ніяких протипоказань, сміливо включайте свинячу печінку в свій раціон і насолоджуйтеся не тільки її смаком, а й корисними властивостями.

Відео по темі статті

2014-2016 © elena.lutsk.ua — жіночий журнал.